Woontips

Toen ontwerper Alison Lloyd haar flat in 2004 kocht, was ze vier jaar bezig met het runnen van haar tassen- en accessoirebedrijf, Ally Capellino, dat ze begon na het einde van haar huwelijk en haar kledingmerk in 1999. Zestien jaar later staat ze aan het roer van een succesvol handtassen- en accessoiremerk, dat vooral bekend staat om zijn functionele esthetiek en zijn lederen en gewaxte katoenen rugzakken.

Haar huis, verspreid over de onderste twee verdiepingen van een vier verdiepingen tellend Victoriaans huis in Dalston, deelt een gelijkaardige afgemeten esthetiek, maar het is in evenwicht met wat Lloyd noemt ‘georganiseerde rommel’ – van een verzameling versierde eieren tot een keurig gerangschikte lijn van ansichtkaarten. Hier praat ze met ons over haar liefde voor de redding en het plezier dat we kunnen beleven aan het creëren van een tuin zonder een stuk gazon in het zicht.
Alison: “Nadat ik met mijn man uit elkaar ging in 2000, zette ik al het geld dat ik had neer op een hypotheek voor een flat in Mile End waar ik woonde met mijn toenmalige tienerzoon, Hamish. Het had geen tuin, maar het lag aan het kanaal en was omringd door een park en speelvelden.

Naast een gewone lift die in het huis aanwezig was, kozen we ervoor om alvast een traplift te installeren trouwens hier vind je heel wat traplift mogelijkheden.

“Ik verkocht de flat na een paar jaar, en verdubbelde verbazend genoeg mijn geld. Het is het meeste geld dat ik in mijn leven heb verdiend. We huurden en verhuisden een beetje, terwijl ik op zoek ging naar een goede tuin.

“Ik heb eeuwenlang gezocht, en uiteindelijk zag ik deze plek bij Hackney Downs met zijn hoge plafonds en grote tuin. Ik was de eerste persoon die het zag en bood het volledige bedrag aan, maar toen begonnen de eigenaren te dither te doen omdat ze dachten dat ze er meer voor konden krijgen. Ik heb ze uiteindelijk omgekocht met handtassen.

“Het is een omgekeerde flat, met de slaapkamers beneden in de kelder en de keuken en zitkamer boven op de begane grond. Ik heb hier een tijdje gewoond en begon een paar veranderingen aan te brengen toen ik me dat kon veroorloven.

“Beneden heb ik uit de twee enorme slaapkamers wat ruimte gesneden om een badkamer voor elk van hen te maken, en daarna heb ik wat de badkamer was geweest, net naast de trap, veranderd in een derde kleine slaapkamer. Mijn huisgenoot, een kunstenaar, woont al bijna een jaar in die kamer.

“Ik besloot de betonnen vloer in de kelder te ruilen voor teruggewonnen grenen platen die blijkbaar van het British Museum afkomstig waren. Het is briljant gelegd, met de planken dicht tegen elkaar aan. Ik heb ze achtergelaten zoals ik ze heb gekocht, maar ik denk eraan om ze misschien te schilderen. Op de begane grond heb ik de originele vloerdelen zwart geschilderd – het is eerder reflecterend dan beklemmend omdat de plafonds daar zo hoog zijn.

“In de keuken heb ik het bestaande fornuis en de gootsteen verplaatst en een set dubbele deuren en een balkon toegevoegd, met een trap naar beneden naar de tuin. De keukentafel is de twee-en-een-halve meter lange toonbank uit de winkel die we vroeger in Soho hadden. Ik vind het heerlijk om grote diners te koken, maar ik ben nogal gespitst op het moment als het gaat om het organiseren van dingen. Die tafel is een van mijn favoriete plekken om te zitten. Om een huis een op te knappen hebben we een een stellingbouw besteld bij Devansteigerbouw.

“Ik breng het grootste deel van mijn tijd thuis door in de tuin, hoewel ik het onmogelijk vind om gewoon te gaan zitten. Het is groot, maar uiteindelijk heb ik na wat onderhandelen de helft van de naastgelegen tuin gekocht. Ik probeerde een gazon te hebben, maar dat werkte niet en werd een modderbad.

“Het idee om twee vijvers toe te voegen – een vierkant, een lang en rechthoekig – kwam na een bezoek aan een tuin om de hoek van hier in het kader van de Open Tuin-regeling zo’n zes jaar geleden. Ze hadden een kleine vierkante vijver, omgeven door een buxushaag, en die zat vol met salamanders en vissen. Ik dacht: “Dat wil ik”. Een briljante kerel hielp me bij het maken van de vijvers en we gebruikten dakpannen aan de uiteinden ervan om een prachtige textuur voor de vijvers te creëren.

“Het verhoogde bed is voor fruit en groenten, en het is vooral succesvol voor bramen, frambozen en rucola’s dit jaar. Ik heb er veel artisjokken in gedaan om wat structuur te creëren en ze zijn bijna 12 meter hoog. Het is vrij moeilijk geweest om de bonen bij te houden deze zomer.

“Ik kan het niet helpen maar blijf dingen toevoegen – ik ben erg ondeugend en breng altijd planten terug van vakantie. Ik heb ooit een olijfboom meegebracht uit Griekenland omdat ik er medelijden mee had. Ik heb veel plezier in de uitdaging om dingen weer tot leven te brengen. Ik vond laatst een verlaten vioolbladvijgenboom op straat en die kwam uiteindelijk ook met mij mee naar huis.

“Ik heb ongeveer vier jaar geleden een grote schuur in de tuin laten bouwen. Het is goed voor de yoga, maar ook gewoon om in te zitten en sinds kort gebruikt mijn huisgenoot het om zijn collages in te maken. Het leidt naar het extra gedeelte van de tuin, dat voelt als een mooie verrassing. Ik heb een groot verlicht McDonald’s bord in de tuin, dat een vriend die in de berging werkt voor mij heeft gevonden. Ik weet niet waarom ik het echt heb, ik hou van geel.

“Ik ben een groot verzamelaar van waardeloze rotzooi, maar ik ben er behoorlijk georganiseerd over. Een vriendin van mij liet iemand haar huis ontruimen en ze liet hem foto’s van mijn huis zien. Hij zei: “Dat is geen rommel. Het is georganiseerd”. Dus, ik geloof dat het georganiseerde rommel is. Ik heb een verzameling versierde eieren verzameld: er zijn er een paar die ik jaren geleden heb geschilderd…