Moderne woonplannen en ontwerptips voor hedendaags wonen

Of u nu bouwt, verbouwt of gewoon een interieur wilt opfrissen, het kan moeilijk zijn om inspiratie te vinden voor uw moderne woninginrichting. Het kan gemakkelijk zijn om zich overweldigd te voelen met opties – van kamergrootte en functionaliteit, tot wandkleur, meubelselectie en decoratieve versieringen – en moeilijk om te weten waar te beginnen.

Om uw opties te beperken, vinden we een goede plek om te beginnen met uit te zoeken wat voor u belangrijk is en welke sfeer u in uw huis wilt creëren. Als u tijd besteedt aan het schrijven van een ontwerpopdracht, kan dat u helpen om te bepalen wat u eigenlijk wilt en hoe u dat tot uitdrukking kunt brengen. Zie ‘Vier belangrijke overwegingen bij het schrijven van een ontwerpopdracht voor uw nieuwe woning’.

Om u te helpen uw creatieve sappen te laten vloeien, hebben we tien moderne woonplannen en tien ontwerptips voor het hedendaagse leven gedeeld:

1. 1. Pas aardse en neutrale tinten toe op uw kleurenpalet om een harmonieuze woonomgeving te creëren.

Vanuit een designperspectief kiezen steeds meer mensen ervoor om zich te omringen met texturale afwerkingen en aardse tinten. We willen dat onze huizen eerlijk en waarheidsgetrouw aanvoelen. Dit betekent dat een subtiel en verfijnd palet van beton en natuurlijke materialen zoals hout, aardse en neutrale tinten helpen om een evenwichtige, eenvoudige en huiselijke uitstraling te creëren.

Knapperige witten, kiezelgrijs en koele betontinten van verschillende textuurvlakken die niet alleen in buitengevels worden gebruikt, maar ook binnenshuis worden doorgevoerd, zorgen voor diepte, verfijning en samenhang in het hele huis.

Hout, dat zowel extern als intern wordt gebruikt, heeft een grote esthetische aantrekkingskracht. Natuurlijke groeiringen, gomaders en ambrosia geven verschillende houtsoorten een unieke, natuurlijke en aangename uitstraling met veel karakter. Sommigen kiezen ervoor om het hout te beitsen om een diepe, rijke kleur te creëren, terwijl anderen de voorkeur geven aan een meer rustieke, bohemienachtige look die slijtage en het patina van de tijd laat zien.

Pas beton aan of voeg wat gekleurd terrazzo toe aan uw huis om wat diepte en textuur toe te voegen. Of het nu gaat om een betonnen bankstel of een open haardplint of een prachtige terrazzotegelvloer, iets anders zal altijd indruk maken. Probeer ook eens verschillende soorten natuursteen en terrazzo in dezelfde ruimte te leggen. Het mengen van twee of meer materialen helpt om de ruimte te breken en zo een gelukkig medium te creëren waar de luxe afwerking behouden blijft zonder eentonig te zijn.

De aantrekkingskracht van neutrale tinten is populair omdat het het interieur van de woning groter doet lijken. In plaats van ingewikkeld gebeeldhouwde antieke kroonlijsten of pilaren, gebruiken moderne huizen ook schonere lijnen die de woning er netter en meer gecomponeerd uit laten zien.

2. 2. Kijk naar het verleden architecturale stijlen als een bron van ontwerpinspiratie

In Melbourne is moderne architectuur een architectuurstijl die steeds meer waardering en populariteit krijgt. Dankzij Instagram-accounts zoals @modernister, @moderistaustralia en @moderntimesau wordt het moderne design halverwege de eeuw in de mainstream gezet. Het best te omschrijven als minimalistisch, worden deze woningen gekenmerkt door strakke lijnen, platte of gevels, dramatische randen vaak met grote dakranden en grote ramen.

Neem een kijkje in ons Brooklyn huis. Deze luxe modulaire woning heeft een geweldige moderne uitstraling dankzij het gebruik van hout binnenin, minimale decoratie en een overvloed aan natuurlijk licht.

Als het gaat om ruimte, kunnen grote ramen van vloer tot plafond of gordijnen genoeg zijn om een kamer ruimer te laten lijken. Hoge plafonds maken het ook ruimer – het is gek dat een paar honderd millimeter boven je hoofd zo’n verschil kan maken voor de sfeer van de ruimte. Wij hebben hier gebruik gemaakt van moderne zetels.

3. 3. Scheur de etiketten af

Uw typische keuken en studeerkamer hoeft niet langer uw typische keuken en studeerkamer te zijn. Je keuken kan een eethoek bevatten, en je studeerkamer kan een entertainmentruimte hebben of in de woonkamer worden gestoken. In feite kunnen de meeste kamers in je huis samengesmolten worden, waardoor ruimte wordt bespaard en gemak wordt gecreëerd.

Veel moderne moderne woningen hebben de keuken als het sociale middelpunt van het huis. Dit maakt het mogelijk om uw gasten te vermaken of om samen te komen terwijl de kinderen aan het koken zijn. Naast het bieden van extra werkruimte en opbergruimte, kunnen keukeneilanden dienen als een belangrijk designkenmerk van uw moderne woning, terwijl ze ook een sociale dimensie toevoegen. De meeste eilanden reserveren de ene kant om te koken en de andere kant om te eten, maar u kunt ervoor kiezen om aan een aantal kanten van uw eiland zitplaatsen op te nemen om een meer sociale en flexibele omgeving te creëren.

Lees meer ‘3 dingen om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een kookeiland’.

4. 4. Inclusief handige componenten
Er zijn veel slimme tools die elke beweging en activiteit gemakkelijker maken. Moderne huizen kunnen nu voorzien zijn van mooie ingebouwde gadgets zoals draadloze laders op tafels of intrekbare hakborden die in de toonbank zijn ingebouwd.

Planken, kasten en apparaten die in de muren zijn ingebouwd, worden ook steeds vaker gebruikt in moderne huizen. Muren worden dikwijls met Microtopping look behandeld.