Tuininrichting

Dus, je hebt besloten om de toekomst te omarmen (of is het eigenlijk het verleden?) en bent verhuisd naar een Mid-Century Moderne leefruimte?

Grote sterrenstelsels!!! dat is gewoon geweldig!

je houdt van de strakke lijnen, heldere open ruimtes, het futuristische optimisme, die kleurencombinatie van warme pastels en aardetinten, zelfs van die gekke, “wat-naar-aarde-waar-je-denkt?” details. U bent aan het winkelen voor modern uitziende meubelen en armaturen die passen, misschien zelfs voor buitenstoelen en plantenbakken, table de jardin en  voor een Table pliante

Hoe zit het met de planten? Hoe zou u uw tuin in een moderne omgeving kunnen inpassen? Wat werkt goed met “The Look”?

Voor de niet-ingewijden is Mid-Century Modern (aka, Retro Modern) de stijl van de architectuur, meubels, huishoudelijke artikelen en vele andere gebieden van het ontwerp, die in de jaren dertig van de vorige eeuw ontstond, maar zijn hoogtepunt beleefde in de late jaren vijftig – begin jaren zestig. Het illustreert de blik van onze maatschappij op een betere toekomst na de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. Inspiratiebronnen waren onder meer de Bauhaus-school, de Japanse architectuur, Frank Lloyd Wright en de Space Age-technologie. Het is in de afgelopen tien jaar in grote mate opnieuw opgedoken. Nieuwe en gerenoveerde huizen, appartementen of appartementen die doen denken aan de Mid-Century Modern duiken overal op in Puget Sound, maar ook in de Verenigde Staten.

De ventilators en de tegenstanders van de stijl kunnen krediet aan de populariteit van Gekke Mensen, het tijdschrift van Dwell, of ons babyboomers toewijzen die aan de architectuur van Googie, de Markt van de Wereld van Seattle, of minstens, The Jetsons liefdevol herinneren. Maar hou ervan of haat het, het is een hete trend en waarschijnlijk gaat het hier een tijdje duren.

Om u te helpen de schijn op te houden, hebben we een lijst samengesteld van planten met kenmerken die in dat Midden-Centuriaanse milieu kunnen passen zonder dat er overmatig onderhoud nodig is:

– Planten met een schoon, architectonisch of geometrisch karakter.
– Planten met een sculpturale, futuristische of grillige vorm of karakter.
– Planten die de kleur van de periode oproepen.

Toegegeven, dit is meer een visuele/architectonische, dan een ecologische/duurzame benadering van het landschap. Als “schoon minimalisme” inderdaad uw doel is, dan is wat regelmatig snoeien, water geven of bemesten noodzakelijk om de grootte en de gezondheid van de planten te controleren (ook al richt onze lijst zich op planten die minder onderhoud nodig hebben). Uw tuin is echter misschien niet zo divers en bestuiversvriendelijk als inheemse tuinen of cottagetuinen.

U kunt zeker een duurzamer landschap creëren, of planten inbrengen om alle harde randen en hoeken te verzachten of te compenseren. Maar deze plantencollectie is grotendeels bedoeld als een verlengstuk van de architectuur.

Merk ook op dat dit niet noodzakelijkerwijs soorten of variëteiten uit die tijd zijn. In feite waren veel planten nog niet gehybridiseerd en ook niet direct beschikbaar voor huiseigenaren in de jaren vijftig. Deze lijst gaat dus niet over authentieke reproducties, maar over het bereiken van een bepaalde uitstraling met hedendaags plantmateriaal.

PLANTEN MET EEN SCHOON, ARCHITECTURAAL OF GEOMETRISCH KARAKTER.
Deze kunnen in een rechte lijn of in een andere geordende opstelling worden geplant. Sommige moeten regelmatig worden geschoren of op een andere manier worden gesnoeid om hun vorm te behouden, maar ze moeten niet voortdurend worden gemanicuurd. Bowling, iemand?

Irish Yew
Ierse taxus
Skyrocket’ jeneverbes
Vederrietgras
Muren en kolommen:

Ierse taxus (Taxus baccata ‘Fastigiata’) – Taxusbomen behoren tot de meest veelzijdige heestersoorten: langzaam groeiend in de zon of in de schaduw, kan bijna op elke gewenste manier gesnoeid worden.

Jeneverbes ‘Skyrocket’ – Snelgroeiende (tot 15-20′ hoog), maar smalle, struik voor een zonnige ruimte.

Vederrietgras (Calamagrostis ‘Karl Foerster’) – De rechtopstaande, smalle habitus van zaadkoppen maakt dit een meer formeel uitziende bladverliezende grassoort.

Ook: Fineline® Duindoorn (Rhamnus frangula ‘Ron Williams’), Italiaanse cipres (Cupressus sempervirens), Wilma Goldcrest (Cupressus macrocarpa ‘Wilma Goldcrest’).

Japanse hulst (geschoren)
Red Edge’ Hebe
Lavendel
Ballen, hopen en andere vormen:

Japanse hulst (Ilex crenata) – Vergelijkbare textuur als de traditionele buxus, maar een donkerder, glanzender groen. Duizelingwekkende reeks vormen en maten, van de kleine, ronde ‘Helleri’ tot de hoge, smalle ‘Sky Pencil’. Maar ze zijn allemaal gemakkelijk te kweken en te snoeien.

Hebe – Opstapelende struiken met fascinerende bladstructuren en zomer- of herfstbloei. Favorieten voor een strakke uitstraling: H. ‘Red Edge’, H. mckeanii, H. sutherlandii.

Lavendel (Lavandula) – Kan wandelen, maar de meeste nemen een zachte ronde vorm aan als ze twee keer per jaar (in het vroege voorjaar en na de bloei) licht geschoren worden.

Ook: Buxus (Buxus), Barberry (Berberis), Spiraea.

Elfin Kruipende Tijm
Stonecrop (Sedum)
Dwerg Mondo Gras

Vloeren:

Kruipende Tijm (Thymus) – beloopbare, droogtetolerante bodembedekker met een geweldige geur. Steengewas (Sedum low species) – Droogtetolerante champ, de standaard voor daktuinen. Breed scala aan variëteiten.